Що потрібно знати про псевдотуберкульоз

Працівники Лубенського районного управління Держпродспоживслужби нагадують: з метою профілактики псевдотуберкульозу з 1 березня у дошкільних навчальних закладах забороняється приготування салатів із свіжих овочів врожаю минулого року. Такі овочі підлягають обов’язковій термічній обробці.

Що варто знати про псевдотуберкульоз

Ієрсиніоз – це захворювання тварин і людей, що характеризується ураженням паренхіматозних органів, шлунково-кишкового тракту, репродуктивної системи, суглобів і очей. Yersinia pseudotuberculosis викликає ієрсиніоз з характерними ознаками туберкульозу, тому цю форму захворювання називають псевдотуберкульозом. Псевотуберкулез відносять до зоонозних інфекцій з природною осередковістю.

При псевдотуберкульозі основним джерелом інфекції для людини є синантропні та дикі гризуни. Найчастіше спалахи хвороби реєструють пізньої зими і на початку весни, подеколи восени і взимку, коли є міграція синантропних гризунів на ферми і тваринницькі комплекси.

Механізм передачі фекально – оральний: вживання забруднених збудниками продуктів (овочі, фрукти, молоко, м'ясо тощо), що не пройшло термічну обробку, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, води з зараженого джерела (річки, ставки). Інкубаційний період 7-10 днів. Захворювання починається гостро, вже в перші години температура підвищується до 38-39С֯. Збудник потрапляє в організм через стравохід і дуже швидко через лімфатичне та кровоносне русло розповсюджується організмом та спричиняє одночасне ураження багатьох паренхіматозних органів у вигляді гнійно-некротичного запалення. Симптоми захворювання схожі на грип та скарлатину. Тож, ефективність лікування залежить від своєчасно встановленого вірного діагнозу, тому головним є вчасно звернутись за допомогою до лікаря.

Пам’ятайте: специфічної профілактики (щеплення) від даного захворювання не існує. Основу профілактики псевдотуберкульозу складають цілеспрямовані санітарно-гігієнічні заходи, а саме:

- для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з перевіреного джерела водопостачання;

- дотримуватись правил зберігання продуктів (в недоступному для гризунів місці) та технологій їх приготування;

- постійно контролювати зберігання та вивезення побутового сміття і харчових відходів для запобігання розмноження мишей та щурів;

- постійно дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при догляді за тваринами та польових роботах;

- вчасно проводити дератизаційні заходи в підсобних приміщеннях.

Бережіть себе та своє здоров’я!

Поділитися:

Відбувся І етап обласного конкурсу ,,Збережи ялинку’’ у 2025/ 2026 н.р.
03.12.2025 16:15
1 грудня, на базі Пирятинського центру дитячої та юнацької творчості відбулося засідання журі І етапу обласного конкурсу «Збережи ялинку». Цьогоріч на конкурс надійшли роботи від учнів і…
Пирятинська громада долучилася до національного пілотування системи профорієнтації дітей та підлітків!
03.12.2025 13:31
У рамках національного пілотування системи профорієнтації дітей та підлітків, що реалізується Швейцарсько-українським проєктом DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» у…
Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги - баскетбол
02.12.2025 14:43
Сьогодні відбулися змагання з баскетболу в рамках проєкту «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги». За перемогу боролися команди учнів 9-11 класів Пирятинського ліцею, ліцею №6 та Теплівської школи. …