Що потрібно знати про псевдотуберкульоз

Працівники Лубенського районного управління Держпродспоживслужби нагадують: з метою профілактики псевдотуберкульозу з 1 березня у дошкільних навчальних закладах забороняється приготування салатів із свіжих овочів врожаю минулого року. Такі овочі підлягають обов’язковій термічній обробці.

Що варто знати про псевдотуберкульоз

Ієрсиніоз – це захворювання тварин і людей, що характеризується ураженням паренхіматозних органів, шлунково-кишкового тракту, репродуктивної системи, суглобів і очей. Yersinia pseudotuberculosis викликає ієрсиніоз з характерними ознаками туберкульозу, тому цю форму захворювання називають псевдотуберкульозом. Псевотуберкулез відносять до зоонозних інфекцій з природною осередковістю.

При псевдотуберкульозі основним джерелом інфекції для людини є синантропні та дикі гризуни. Найчастіше спалахи хвороби реєструють пізньої зими і на початку весни, подеколи восени і взимку, коли є міграція синантропних гризунів на ферми і тваринницькі комплекси.

Механізм передачі фекально – оральний: вживання забруднених збудниками продуктів (овочі, фрукти, молоко, м'ясо тощо), що не пройшло термічну обробку, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, води з зараженого джерела (річки, ставки). Інкубаційний період 7-10 днів. Захворювання починається гостро, вже в перші години температура підвищується до 38-39С֯. Збудник потрапляє в організм через стравохід і дуже швидко через лімфатичне та кровоносне русло розповсюджується організмом та спричиняє одночасне ураження багатьох паренхіматозних органів у вигляді гнійно-некротичного запалення. Симптоми захворювання схожі на грип та скарлатину. Тож, ефективність лікування залежить від своєчасно встановленого вірного діагнозу, тому головним є вчасно звернутись за допомогою до лікаря.

Пам’ятайте: специфічної профілактики (щеплення) від даного захворювання не існує. Основу профілактики псевдотуберкульозу складають цілеспрямовані санітарно-гігієнічні заходи, а саме:

- для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з перевіреного джерела водопостачання;

- дотримуватись правил зберігання продуктів (в недоступному для гризунів місці) та технологій їх приготування;

- постійно контролювати зберігання та вивезення побутового сміття і харчових відходів для запобігання розмноження мишей та щурів;

- постійно дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при догляді за тваринами та польових роботах;

- вчасно проводити дератизаційні заходи в підсобних приміщеннях.

Бережіть себе та своє здоров’я!

Поділитися:

Україна чекає на вступників з тимчасово окупованих територій
16.07.2025 15:10
Держава гарантує можливість безпечного і безкоштовного вступу до українських закладів вищої освіти Щороку тисячі молодих людей з тимчасово окупованих територій (ТОТ) обирають українську освіту…
Павло Суховерський - чемпіон України з шашок
30.06.2025 15:39
Цьогорічний Чемпіонат України з шашок-100, що проходив у Івано-Франківську з 22 по 29 червня, зібрав майже сотню юних інтелектуалів із 12 регіонів країни. Справжньою зіркою турніру став пирятинець…
Відбувся третій етап відкритого кубку Полтавської області «Стрибунець»
19.06.2025 12:11
18 червня на міському стадіоні було людно – проходив ІІІ етап відкритого кубку Полтавської області «Стрибунець». Представники восьми команд з Пирятина, Прилук, Гребінки, Сухополової, Охтирки,…