Чому виникають отруєння?
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- споживання старих або зіпсованих грибів;
- небезпечні «двійники» навіть серед їстівних видів.
Симптоми отруєння:
нудота, блювота, біль у животі, діарея, судоми, сильне потовиділення, різке зниження тиску, порушення роботи серця.
При появі таких ознак негайно звертайтесь до лікаря! До приїзду швидкої допомоги промийте шлунок чистою або підсоленою водою.
Щоб уникнути отруєнь:
- купуйте гриби тільки у спеціально дозволених місцях;
- збирайте лише ті гриби, які добре знаєте;
- не беріть гриби біля доріг, промзон, смітників чи небезпечних територій;
- уникайте грибів зі «спідничкою» та потовщенням у ніжці (ознаки блідої поганки, мухомора);
- не беріть старі, в’ялі, червиві чи пошкоджені гриби;
- не довіряйте міфам: смак, запах чи наявність черв’яків не вказують на безпечність гриба.
Пам’ятайте: немає жодних народних способів відрізнити отруйний гриб від їстівного.
Збережіть ці поради та поділіться з близькими – це може врятувати життя.
